Näin järjestät sadonkorjuujuhlat

Näin järjestät sadonkorjuujuhlat

Kesän päättyessä on mukava koota arkeen palanneet ystävät yhteisen pöydän ääreen. Sadonkorjuujuhlissa nautitaan mutkattomasti puutarhan antimia ja niihin sopivia luomuviinejä.

1. Luota kasvimaan satoon

Tonnikalatataki ja mangojäädyke tuskin istuvat sadonkorjuujuhliin. Nyt tarjotaan eksoottisen tuontitavaran sijaan kotimaisen puutarhan antimia. Porkkanat tai punajuurikiekot kypsyvät maukkaiksi lisukkeiksi grillissä lihojen vierellä. Tai hauduta kasvimaasi komeimmasta kurpitsasta keitto juhlien alkuruoaksi.

2. Kokkaa reilua ruokaa

Piiperrys ei sovi sadonkorjuujuhlien pirtaan. Tarjoile siis mutkatonta murkinaa, jonka voit valmistaa etukäteen tai jonka kokkailuun koko konkkaronkka voi osallistua. Keittojen ja pataruokien ohella saat upotettua uunissa haudutettuihin ruokalajeihin, kuten kasvislasagneen tai moussakaan puutarhapalstasi satoa.

3. Älä arastele ulkotiloja

Vaikka kesä on enää kaunis muisto, ei elämän silti tarvitse siirtyä neljän seinän sisälle. Jos sääennuste ei lupaa sadetta, nosta pukkipöydät pihalle ja kata ne kursailemattomilla liinoilla. Esimerkiksi kirpputorilta löytyvät vanhat pellavalakanat toimivat mainiosti. Urbaaneissa olosuhteissa lasitettu parveke soveltuu loistavasti juhlahuoneeksi.

4. Luo uudenlainen pukukoodi

Mikäli päätät pitää juhlasi puutarhassa, kerro se kutsussa vieraille selkeästi. Korosta, että näihin juhliin sopii hyvin tulla villapaidassa ja kumisaappaissa. Näin kukaan ei värise vilusta pitsileningissä tai tuhoa ökyhintaisten kenkiensä korkoja.

5. Varaa lämmintä hörpittävää

Vilu voi hiipiä hetkessä luihin ja ytimiin. Valmistele siis termospulloihin valmiiksi kuumaa juomaa lämmikkeeksi. Hyvä tee tai oman puutarhan antimista, kuten mintusta haudutettu yrttijuoma saa veren taatusti kiertämään. Varaa myös rutkasti huopia, joihin vieraat voivat kääriytyä.

Juomavinkki.fi suosittelee sadonkorjuujuhliin asiaankuuluvasti kotimaista sekä vegaani- ja luomuviinejä:

Kotimaisista valkoherukoista ja mustikoista Valkia-kuohuviini sopii hyvin tervetuliaistoivotukseksi. Halutessasi voit sujauttaa lasiin teeman mukaisesti marjapensaiden antia.

Raikkaan hedelmäinen Moselland Riesling Kabinett -valkoviini luontuu niin grilliherkuille kuin kasvispaistoksillekin. Hanapakkaus sopii erityisen hyvin mökkiolosuhteisiin, sillä viinipussi on pullopaljoutta vaivattomampi viedä auton takakontissa Alkoon kierrätettäväksi.

Chileläinen vegaaniviini Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon -punaviini pukee pihviä tai vaikka lampaanlihalla täytettyjä kaalikääryleitä. Luonnonystävä antaa plussaa kevyemmästä pullosta, jonka kuljetus kuormittaa ympäristöä tavallista vähemmän. Viini löytyy pullon lisäksi kätevässä hanapakkauksessa.

6. Valaise puutarha

Syksyinen puutarha lumoaa kauneudellaan, mutta pimenee nopeasti. Varaudu siis ennakolta valaisemaan puutarhasi. Perinteisten kynttilälyhtyjen ohella voit vaikka asetella paperilyhtyihin turvallisia led-tuikkuja.

7. Asettele sato esille

Luontevin tapa koristella kattaus ovat omasta puutarhasta tai luonnosta löytyneet kukat tai syksyn lehdet. Voit myös somistaa pöydän sadollasi eli kaalinpäillä, lasipurkkeihin asetelluilla yrttinipuilla ja omenoilla.

8. Koristele alkujuoma & vesikarahvit

Halla hoitelee kohta yrttipenkin, joten nyt siitä kannattaa nyhtää kaikki ilo irti. Ripottele siis basilikanlehtiä vesikannuihin tuomaan makua, kiedo persiljaa viinilasien jalkojen ympärille koristeeksi ja korvaa alkudrinkin cocktail-hämmennin vaikka rosmariininoksalla.

9. Kata jälkiruoka kuistille

Jos alku- ja pääruoat on nautittu puutarhassa, voi vilu alkaa vaivata illan pimetessä. Kata siksi jälkiruoka kuistille tai sisätiloihin. Isommissa juhlissa tämä mahdollistaa myös kuulumisten vaihtamisen muidenkin kuin vieruskavereiden kanssa.

10. Kuvaa kesän päätös

Muistot haalistuvat nopeasti mielessä, mutta kuvissa ne säilyvät paremmin. Jatkuva kännykkäkuvien nappailu saa kuitenkin aikaan kuvatulvan, johon yksittäiset hetket hukkuvat. Ehkä juuri siksi vanhasta kunnon polaroid-kamerasta on tullut taas hitti. Paperikuva on mukava muisto, joka vieraan on myös hauska viedä kotiin.

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!