Parhaat vinkit valmistujaisten järjestämiseen

Parhaat vinkit valmistujaisten järjestämiseen

Alkukesällä hurrataan opiskelu-urakkansa valmiiksi saaneille. On kyse sitten valkolakista, ammattiin valmistumisesta tai akateemisesta tutkinnosta, kukin opiskelija on juhlansa ansainnut. Listasimme vinkit onnistuneiden valmistujaisten toteuttamiseen.

1. Kuuntele juhlakalua

Pontevilla vanhemmilla on usein valmiina mielessä täydellinen tarjoiluehdotus. Nämä ovat kuitenkin nuoren juhlat. Kuuntele hänen toiveitaan ja keskustelkaa sitten yhdessä niiden toteutettavuudesta. Voisivatko minihampurilaiset sittenkin korvata perinteisen voileipäkakun? Entä viehättävätkö pastelliset macaron-leivokset nuorta enemmän kuin vanhan ajan lusikkaleivät?

2. Mieti noutopöytäherkkujen säilyvyyttä

Moni vieras suhaa valmistujaisista toisiin, joten noutopöytä on aikataulutuksen vuoksi yleensä järkevin vaihtoehto. Koska ruoat voivat joutua seisomaan tarjoiluvadeissaan jopa tunteja, varo kaikkea herkästi pilaantuvaa. Unohda siis kermavaahto, majoneesit ja se sushibuffet, jonka aluksi tuntui trendikkäältä idealta.

3. Pohdi syömisen helppoutta

Järjestätkö juhlat kotona? Harva asunto on kyllin suuri, jotta kaikki vieraat mahtuisivat aterioimaan pöydän ääreen. Niinpä valmistujaisissa yleensä tarjotaan sormisyötävää. Esimerkiksi leipä pitää kyllä täytteet aisoissa, mutta nykyään moni karttaa sitä. Siksi annokset voi rakentaa vaikka endiivinlehden päälle.

Karta kertakäyttökippoja, joita usein suositellaan salaattiannoksille. Valmistujaisissa katsotaan kohti tulevaisuutta, joten kattausvälineiden on syytä olla luontoa kunnioittavia.

4. Kehitä kiinnostava alkoholiton vaihtoehto

Nuorten juhlissa aikuiset voivat nauttia lasillisen viiniä, mutta alkoholittomat vaihtoehdot ovat silti hyvin näkyvässä roolissa. Unohda samppanjaa väriltään muistuttavat makeat limsat ja laita pystyyn mehubaari, jossa voidaan sekoittaa mehuista, hedelmäpaloista ja soodavedestä mitä värikkäämpiä ja iloisempia alkoholittomia drinkkejä. Baarimikoiksi voit pestata vaikka suvun teinit.

Australialaisen Jacob's Creekin valikoimasta löytyy myös alkoholittomia viinejä. Ruokien kanssa voi olla tarjolla punaista Jacob's Creek UnVined Shiraz'ta ja valkoista Jacob's Creek UnVined Rieslingiä

5. Varaa kylliksi kylmätilaa

Ani harvassa kodissa kylmätila riittää kutsujen järjestämiseen. Utele ensin, saisitko jotakin naapurin jääkaappiin tai pohdi, olisiko esimerkiksi mökkijääkaapin kärrääminen kodin varaversioksi mahdollista. Juomia varten voit jäädyttää joukon kylmäkalleja ja vuorata niillä kylmälaukut.

6. Tehtaile jääkimpaleita

Jääpalat sulavat jäähdytysastiassa nopeasti, joten juomat pysyvät kylminä paremmin isojen kimpaleiden avulla. Aloita niiden tehtailu ajoissa. Mainion muotin saat mehu- tai maitotölkin alaosasta.

7. Rakenna narikka

Suomen alkukesä on sääolosuhteiltaan arvaamaton. Siksi moni vieras varaa varmuudeksi poplarin kainaloonsa, vaikka ilma olisi kuin morsian. Eteisen kaappi ei riitä koskaan päällysvaatteiden säilyttämiseen ja niiden runttaaminen makuuhuoneeseen vuoteen päälle ei ole tyylikästä. Hanki tukeva vaaterekki ja pinkka henkareita, niin narikan pyörittämisestä tulee helpompaa.

8. Hamstraa maljakoita

Valmistunutta muistetaan yleensä kukilla eivätkä maljakot tahdo riittää koskaan. Niitä kannattaa haalia ennakkoon lainaksi sukulaisilta ja ystäviltä. Tai kiertele kirpputoreja ja kerää vanhoja lasipurkkeja tarkoitusta varten.

9. Pestaa apujoukkoja

Vanhempien ei kannata uuvuttaa itseään ennen suurta päivää, sillä nuoren saavutuksen juhlimisesta on mukava nauttia. Mieti, voisiko nyt olla sopiva sauma pestata pitopalvelu tai ulkoistaa kotisiivous. Jollet päädy kumpaankaan, rekrytoi kuitenkin ennakkoon juhliin vaikka sukulaisteinejä keräämään likaisia astioita, täyttämään ja tyhjentämään tiskikonetta sekä täydentämään noutopöytää.

10. Kannusta kiittämään

Nuori voi olla vielä hajamielinen käytösetiketin suhteen. Muistuta siis häntä kiitoskorttien lähettämisestä. Ne on hyvä saada matkaan viimeistään kuukauden kuluttua. Pelkän allekirjoituksen sijaan vastaanottajan puhuttelu ja kiitoksen sananen lahjasta antaa tyylikkään loppusilauksen.

Tässä Juomavinkki.fi:n suositukset valmistujaisiin:

Valmista booli laadukkaista kotimaisista raaka-aineista ja käytä boolin pohjana Chymos Väkeviä Marjaviinejä. Boolireseptiikkaa sekä vinkkejä juhlien boolitarjoiluun löydät tästä linkistä.

Kepeään Campo Viejo Cava Brut Reservaan hujautetaan sekaan jäitä ja vaikka mansikoita. Vaihtoehtoisesti nosta malja kotimaista Valkia-kuohuviiniä.

Jacob’s Creek -viinitalon luomuviinipari sopii monipuolisuudessaan noutopöytään. Isommalle juhlaseurueelle hanapakkaukset ovat kätevä ja varma valinta.

Kotimaisten marjojen makeutta toistavat Lapponia-liköörit kruunaavat kakkukahvihetken.

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!