Georg Ballantine & Son

Skotlanti
Georg Ballantine & Son

Georg Ballantine & Son yrityshistoria voidaan jäljittää vuoteen 1827, kun maanviljelijän poika George Ballantine perusti pienen ruokakaupan Edinburghiin ja aloitti viskien toimittamisen asiakkailleen.

Vuonna 1865 George siirsi myymälän vanhimmalle pojalleen Archibaldille ja perusti itse isomman liikkeen Glasgow’hon ja keskittyi itse viinien ja väkevien alkoholien kauppaan.
Samaan aikaan George alkoi myös valmistaa omia viskisekoituksiaan. Ne olivat menestys ja lisäsivät kysyntää entisestään. Kasvaneen kaupan myötä myös nuorempi poika George siirtyi isänsä businekseen.

Vuonna 1881 George Ballantine vanhempi jäi eläkkeelle ja George nuorempi otti liikkeen hoitaakseen. Business kukoisti ja vuonna 1919 perhe myi busineksensa hyvällä voitolla Barclay and McKinlaylle. Luottaen Ballantine’s nimeen uusi omistaja keskittyi kehittämään sekoiteviskiensä brändiä juuri Ballantine’s nimen alla. Kysyntä kasvoi kansainvälisesti ja tarvittiin lisää resursseja, ja vuonna 1937 kanadalainen Hiram Walker Gooderham & Worts osti Ballantine’sin. Samana vuonna Ballantine’s & Sonille myönnettiin kunnianosoituksena heraldinen vaakuna*, joka on pullojen etiketeissä yhä.
Uuden omistajan ensimmäinen tehtävä oli turvata raaka-aineen saanti, ja se osti Miltonduffin sekä Glenburgie tislaamot sekä rakensi Euroopan suurimman viljavaraston Dumbartoniin.

1960-luvulla yhtiö alkoi keskittyä enimmissä määrin myös Euroopan markkinoille ja saavuttikin siellä nopeasti jalansijaa. Skottiviskien suosion kasvaessa, myös Ballantine’s kasvoi ja 1980-luvun puolessa välissä Ballantine’s olikin jo Euroopan ykkösbrändi ja maailman kolmanneksi suurin brändi skottiviskeissä. 1988 yhtiöstä tuli osa kansainvälistä konsernia Allied Domecq:ia, ja vuonna 2005 siitä tuli osa Pernod Ricardia.

*”incorporation noble on the Noblesse of Scotland”