Viini kuuluu myös vegaaneille

Viini kuuluu myös vegaaneille
23.08.2017

Ruokavalioiden taustalla on aina jokin syy. Itse jätin lihan kokonaan pois 12-vuotiaana, kun vihdoin ymmärsin mihin isovanhempien kasvattamat pienet, suloiset porsaat ennen joulua päätyivät. Eettisten valintojen lisäksi dieetin takana voi olla myös allergia, uskonto tai vaikka kiinnostus hyvinvointiin. Joka tapauksessa fokus ruokaan ja sen tuotantoon tuntuu olevan merkittävässä kasvussa. Sama koskee juomia, sillä yhä useammin tulee vastaan kysymyksiä liittyen vegaanijuomavalioon.

Cocktailissani on hyönteinen!

Cocktailpuolella ainesosia käytetään aina useampia, joten niiden kanssa saa olla tarkkana. Kananmunanvalkuaista ei sovi käyttää vegaanivieraan sour-juomien valmistuksessa, ja on myös varmistettava, onko katkerossa ehkä käytetty hyönteisistä (ah miten trendikästä!) saatavaa väriainetta, karmiinia. Viinien suhteen asia on selkeämpi, sillä tuote on valmista nautittavaksi sellaisenaan.

Eläinperäiset ainesosat viininvalmistuksessa

Vegaaneille sopivissa viineissä avainasemassa on valmistusprosessi. Viini olisi sameaa ilman sen kirkastamista, ja juuri tässä vaiheessa kun neste muuttuu sameasta houkuttelevan kirkkaaksi, astuvat eläimet mukaan kuvioon. Viinin saa kirkkaaksi kananmunan valkuaisella, ja joskus tuottajat käyttävät myös muita eläinperäisiä, esimerkiksi kalasta saatavia, ainesosia. Viinien etiketeissä maininta vegaaniystävällisyydestä on vielä harvassa, mutta Juomavinkin sivuilta voi hakea jo nyt suoraan vegaaneille sopivia viinejä. Alkon hyllyiltä pientä vegaanisymbolia voi bongata lokakuusta lähtien.

Pupuruokaa vai snägärimättöä?

Kuljen usein Helsingin Töölössä sijaitsevan sympaattiselta näyttävän Jänö-lippakioskin ohi. Jänössä tarjoillaan vain vegaanituotteita. Pääosin snägäriruoasta koostuva lista viestii siitä, että mistään puhtaasta ituideologiasta ei vegaaniuudessa todellakaan tarvitse olla kyse. Vegaanitrendistä innostuneena testasin miltä maistuu Jänön pita, ja haukkasin siinä sivussa myös vegaanista tuplajuustoburgeria unohtamatta ranskalaisia. Valitsin muuten ruoan puhtaasti juoma edellä, kuten lähes aina. Lasiin valikoitui Mosellandin kuiva riesling.

Vegaaniruokavalion rinnalla hyvinvointi, eettisyys ja läpinäkyvyys tuotantoketjussa ovat nousussa. Kaikki ovat mielestäni tervetulleita aiheita vähemmän merkittävien megaübertehotreenien ja paleoruokavalioiden tullessa ja mennessä.

Teksti: Laura Järnefelt

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Laura on nauttinut työkseen cocktaileja, niin Suomessa kuin ulkomailla. Vainu on vuosien varrella hioutunut niin tuoksun, maun kuin juomatrendien suhteen. Lauran lasi on aina puoliksi täynnä. Usein Vesperiä.

Kuvat: Miro Järnefelt ja Lari Järnefelt

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!