Venetsialaisia juhlitaan elokuun viimeisenä viikonloppuna, tänä vuonna siis suurin piirtein 26.8. Juhlaa on vietetty maan länsirannikolla jo noin sadan vuoden ajan, ja se on levinnyt viime vuosina lähes koko maahan.
Venetsialaisten idea kiertyy valon ja tulen ympärille: pimeässä loppukesän yössä sytytetään lyhtyjä, kokkoja ja ammutaan ilotulitteita. Venetsia oli ensimmäisiä eurooppalaiskaupunkeja, johon kiinalaiset ilotulitteet rantautuivat, ja levisivät sieltä muualle eurooppaan.
Suomessa juhla tarkoitti aikoinaan niin kutsuttua huvilakauden päättymistä; sitä ennen juhlistettiin kesää vielä kerran.
Vaikka juhla on Suomessakin alueellisesti jo vanha perinne, sille ei ole vakiintunut erityisiä ruokaperinteitä. Siksi vain mielikuvitus on rajana venetsialaisten järjestämisessä: vaikka et olisi huvilan omistaja, voi venetsialaiset viedä mökille, kotipihalle, tai miksipä ei vaikka kaupunkikodin parvekkeelle tai piknikille lähipuistoon! Varaa vain tarpeeksi vilttejä ja istuinalusia sekä ulkotulia, kynttilöitä tai vaikkapa pieniä led-valoilla toimivia lyhtyjä, joilla luot tunnelmallisen illan lähes minne tahansa.
Tuo tuulahdus Italiaa Venetsialaisten menuhun
Italialaiseen menuun kuuluu itseoikeutetusti antipastot eli pienet alkuruoat. Venetsiassa nautitaan erityisesti espanjalaisten tapasten tyyppisiä cicchetti-suupaloja. Niistä syntyy upean monipuolinen alkupalapöytä – tai jos haluat keskittyä rentoon seurusteluun, voi unohtaa pääruoat ja tarjota cicchettejä koko illan ajan.
Kirjavan cicchetti-kattauksen kanssa sopii esimerkiksi monipuolinen 9 lives Inspiring Riesling. Se on erinomainen seurusteluviini ja ryhdikkään hapokkuutensa ansiosta viini viihtyy erityisen hyvin paistettujen kalaruokien sekä äyriäisten, kana- ja kasvisruokien seurassa.
Pääruoaksi sadonkorjuun makuja italialaiseen tapaan
Italialaiseen menuhun kuuluu pasta itseoikeutetusti. Jos järjestät juhlat mökillä ja lähimetsien sienikausi on jo alkanut, pyöräytä pöytään pasta vaikka italialaisten suuresti rakastamista herkkutateista. Puutarhan satoa (tai kaupan heviosaston kausituotteita) taas voi hyödyntää sadonkorjuun gnocchipannussa, johon tulee kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja.
Tarjoile pastan kanssa venetsialaisten kauppiashistorian teemaan sopivaa Silk & Spice White Blend -valkoviiniä. Se tosin tulee toisesta muinaisesta kaukoidän kauppamaasta Portugalista, mutta sopii makuprofiilinsa puolesta upeasti välimeren keittiön palettiin ja tunnelmalliseen elokuun iltaan.
Italialaiset ovat tunnettuja pyörryttävän pitkistä illallismenuistaan; alkupalojen ja pastan jälkeen päästään perinteisesti vasta vauhtiin ja tarjoillaan varsinainen pääruoka! Suoritusta helpottaa, kun muistaa pitää pasta-annokset kohtuullisen kokoisina – kuten Italiassakin tehdään.
Tarjoile pääruokana milanolainen ruokakuuluisuus osso buco. Se valmistetaan hyvissä ajoin ennen illallista, sillä se tarvitsee neljän tunnin hauduttelun. Näin juhlien emännät ja isännätkin ehtivät nauttia ja seurustella.
Kaada muhevan naudanlihan seuraksi lasiin Silk & Spice Red Blend, jota saa nyt juhliin kätevässä hanapakkauksessa. Tämä mausteinen ja keskitanniininen punaviini sopii erityisen hyvin naudanlihan kanssa, mutta sitä voi kaataa punaviinin ystäville myös gnocchipannun seuraksi.
Jälkiruoaksi kauden marjoja
Satokausi on elokuussa parhaimmillaan ja sitä kannattaa hyödyntää myös jälkiruoan kanssa. Etelä-eurooppalaiseen tunnelmaan pääset, kun yhdistät puutarhan vadelmat ja raparperit manteliseen frangipane-kreemiin.
Tarjoile frangipane-piirakan kanssa italialaiseen tapaan pikkuruiset kupilliset laadukasta espressoa, tai raikkaan marjaisaa Mateus-roseviiniä.
Buon appetito!