Viinin säilytys kotona ja viinin tarjoiluvinkit

Viinin säilytys kotona. Väärä säilytystapa voi pilata hyvän viinin. Oikein säilytettynä vahvat viinit vain parantuvat, ja avatun pullon tai hanapaukkauksen sisältö voi pysyä hyvänä yllättävän pitkään. Puhutaan viinistä -sarjan neljännessä jaksossa viiniharrastaja Janica Brander kertoo viininnautiskelija Sami Kuroselle, miten viini pitää säilyttää kotioloissa.

Viinin säilytys kotona | Viini pitää viileästä ja varjoisasta

Mikä on tavallisessa kodissa hyvä säilytyspaikka viinille, jos viinikaappia ei ole ja jääkaappi on täynnä?

- Viini pitäisi säilyttää aina viileässä, varjoisassa ja mieluummin hieman kosteassa kuin rutikuivassa paikassa, Janica neuvoo.

Näillä kriteereillä hyvä paikka viinin säilytykseen on esimerkiksi autotalli tai kellari. Asunnossa hyviä paikkoja ovat kaikki varjoisat ja viileät kaapit ja nurkat.

- Viiniä ei kannata missään nimessä säilyttää lämpöpatterin vieressä, suorassa auringonvalossa tai tuulettimen vieressä. Luonnonkorkillisen pullon korkki voi vaurioitua, jos pullo on kuivassa ja vetoisessa paikassa tuulettimen lähellä tai vetoisessa eteisessä, Janica opastaa.

Luonnonkorkilliset pullot kannattaa säilyttää vaaka-asennossa, jotta korkki pysyy kosteana. Poikkeus tähän ovat kuplivat. Kuohuviinipullot voi säilyttää myös pystyssä, sillä pullon sisällä oleva paine pitää luonnonkorkin kosteana.

Älä juo punaviiniä liian lämpimänä

Entä mikä on oikea tarjoilulämpötila viinille? Punaviini suositellaan nautittavaksi huoneenlämpöisenä.

- Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että punaviini tulisi nauttia lämpimänä, Janica tarkentaa.

Käsite ”huoneenlämpö” kehitettiin Ranskassa satoja vuosia sitten, jolloin huoneet olivat paljon viileämpiä kuin nykyään. Alkuperäinen idea on siis ollut nauttia punaviini hieman viileänä, ei kädenlämpöisenä, eikä missään nimessä lämpimänä.

Kuohuviinit, roseeviinit ja kevyet valkoviinit voi nauttia jääkaappikylminä. Sen sijaan aromikkaat valkoviinit, kuten Chardonnay, kannattaa tarjota hieman lämmenneinä, jotta viinin aromit aukeavat kunnolla.

- Olen kuullut sellaisen säännön, että punaviini kannattaa laittaa jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua, ja valkoviini kannattaa ottaa sieltä pois puoli tuntia ennen tarjoilua. Se on aika hyvä nyrkkisääntö, tuumaa Sami.

- Ja jos ilta on pitkä, punaviinipullokin kannattaa laittaa välillä jääkaappiin, cooleriin tai viileälle parvekkeelle. Jos punaviini lämpenee liikaa, se ei enää aromatisoidu, vaan maku lässähtää, kertoo Janica.

Sopivat tarjoilulämpötilat eri viineille:

● Rotevat punaviinit, kuten Cabernet Sauvignon 16–18 astetta

● Kevyet punaviinit, kuten Pinot Noir 14–16 astetta

● Valkoviinit 10–12 astetta

● Rosee- ja kuohuviinit jääkaappikylminä eli 6–8-asteisina

Aistit kertovat, onko viini vielä hyvää

Pilaantunut viini maistuu lattealta tai etikkaiselta. Mistä tietää, onko avatun pullon tai hanapakkauksen viini vielä hyvää?

- Parhaat mittarit ovat oma nenä ja suu, Janica sanoo.

Mitä alkoholipitoisempi ja vahvempi viini on, sitä paremmin se säilyttää arominsa, kunhan viini on säilytetty hyvin. Voimakas Cabernet Sauvignon saattaa olla miellyttävää lähes viikon kuluttua pullon avaamisesta. Kevyt valkoviini taas on hyvää pari päivää, kuohuviini vain pari tuntia.

Hanapakkaukset poikkeavat tästä säännöstä. Viini säilyy avatussa hanapakkauksessa hyvänä jopa kuukauden, jos pakkausta säilytetään viileässä varjossa.

Samat säännöt pätevät avaamattomiin viineihin. Mitä vahvempi punaviini tai hapokkaampi valkoviini, sitä pidempään se säilyy. Castillo de Molina Cabernet Sauvignonia voi säilyttää viisi vuotta tai pidempään. Sen sijaan Castillo de Molina Pinot Noir, Chardonnay ja Sauvignon Blanc on valmistettu heti nautittaviksi, joten ne kannattaa juoda vuoden sisällä pullon ostamisesta.

Näin varaat riittävästi viiniä juhliin

Juhlia järjestettäessä kannattaa miettiä viinin säilytyksen ja tarjoilulämpötilan lisäksi sitä, kuinka paljon viiniä tarvitaan vierasta kohden. Janica neuvoo arvioimaan määrän mieluummin hieman ylä- kuin alakanttiin.

Sopiva viinimäärä juhliin:

● Kuohuviiniä alkumaljaksi 2 lasia per henkilö

● Ruokailun aikana 1–2 lasillista ruokalajia kohden per henkilö

● Illanviettoon 1 lasillinen tunnissa per henkilö

Yhdestä viinipullosta tulee 6–7 viinilasillista.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!