Samppanjalla on aina ystäviä, samoin kuin sen tarjoajalla. Samppanjasta nauttimiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa. Lue vinkit samppanjan tarjoiluun, miten samppanjapullo avataan, millaisesta lasista se kannattaa tarjoilla ja miten viileäksi se tulee jäähdyttää.
Samppanjapullon avaaminen
Samppanjapullon avaaminen on syytä tehdä huolella ja varovasti, sillä korkkia ei ole tarkoitus lennättää pullon suusta, ellei sitten satu olemaan formula-kisojen podiumilla.
Oikeaoppisesti samppanjapullon tulee olla tasaisesti jäähdytetty. Pullo kannattaa pitää 45 asteen kulmassa ja korkki tulee suunnata varmuuden vuoksi poispäin muista ihmisistä. Korkin ympärillä oleva metallisuojus tulee avata siten, että jo tässä vaiheessa korkkia tuetaan kevyesti kädellä. Suojuksen poistamisen jälkeen korkki liu’utetaan hiljalleen pois pullosta tarpeellista voimaa käyttäen.
Samppanjan voi avata myös sapelilla tai miekalla, tällöin samppanjapullon kaula katkaistaan napakalla pyyhkäisyllä kaulaa pitkin. Ratsuväeltä periytynyt vanha tapa on näyttävä, ja pullosta tuleva paine pitää huolen ettei lasinsiruja joudu pullon sisään.
Samppanjalasi
Samppanjan nauttiminen oikeanlaisesta lasista ei suinkaan ole vähäpätöinen asia, sillä hyvänkin samppanjan voi pilata lähes täysin väärällä lasivalinnalla. Hienostuneiden kuplien säilyminen lasissa vaatii pitkänomaisen muodon, sillä laakeasta lasista kuplat haihtuvat hetkessä. Toisaalta ”huilun” mallisessa lasissa samppanjan tuoksut eivät pääse parhaalla mahdollisella tavalla esiin. ”Tulppaanin” mallinen lasi tai kahden edellisen yhdistelmä onkin tässä suhteessa parempi.
Olennaista on myöskin jalallinen lasi, jotta samppanja ei pääse lämpenemään kosketuksesta. Muovisia tai pahvisia juomavälineitä tulisi pyrkiä välttämään aina, myös piknikillä ollessa.
Samppanjan tarjoilu: Lämpötila ja jäähdyttäminen
Samppanja tarjoillaan oikeaoppisesti hieman jääkaappilämpötilaa lämpimämpänä (noin 8-10-asteisena), nuoret samppanjat hiukan viileämpänä kuin kypsemmät samppanjat. Myös jäähdyttäminen on tärkeää: parhaiten samppanja jäähtyy vesi-jää-täytteisessä jäähdytysastiassa, mutta jääkaappikin käy, jos nauttimiseen on enemmän kuin kolme tuntia aikaa. Pakastinjäähdytystä kannattaa käyttää vain hätätapauksessa, tällöin varttikin riittää.
Samppanjaa ei kannata päästää liian kylmäksi, sillä tällöin siitä ei irtoa ominaista tuoksua tai makua. Liiaksi kylmennneen samppanjan kanssa kannattaakin odottaa. Samppanja lämpiää lasissa viidessä minuutissa noin asteen verran.
Samppanjan maistaminen
Aloittelijakin tekee aistihavaintoja samppanjasta, mutta kokemusten sanoiksi pukeminen voikin olla jo hankalampaa. Samppanjan maistaminen on toki yksilöllistä, mutta samppanjoista on löydettävissä kaikille yhteisiä aistihavaintoja. Maistajaksi voi oppia, mutta vain harjoittelemalla ja keskittymällä samppanjan olemukseen. Kokeneet maistajat tunnistavat usein samppanjan ilman tietoa merkistä tai taustasta.
Samppanjan harrastajaksi ja tuntijaksi opetteleminen onnistuu erilaisissa tasting-tilaisuuksissa, joita järjestetään aika ajoin eli seurojen, ravintoloiden tai samppanjanvalmistajien toimesta. Tasting-tilaisuus asiantuntevan maistajan vetämänä on hieno ja mieltä avartava kokemus. Kunhan on perehtynyt tastingin periaatteisiin, voi maistajaiset järjestää itse ja tuoda uusia ystäviä samppanjan hienouksien pariin.
Milloin samppanjaa juodaan?
Englantilainen kirjailija Oscar Wilde on todennut aikanaan, että ”ihminen potee mielikuvituksen puutetta, jos hän ei keksi hyvää syytä juoda samppanjaa".
Samppanjalla voi toki juhlistaa mitä tahansa iloista tapahtumaa merkkipäivistä sukutapahtumiin ja treffeistä kansanjuhliin. Mutta samppanja ei tarvitse ympärilleen suurta juhlaa, vaan samppanjapullon avaaminen itsessään tekee juhlan. Samppanja vetää puoleensa ja samppanjasta nauttija saa aina seuraa.
Samppanjatastingin järjestäminen
Tastingin järjestämisessä pätevät samppanjan nauttimisen ja tarjoilun perussäännöt. Oikeanlainen lasivalinta ja hyvin jäähdytetty samppanja ovat kaiken perusta. Samppanja kannattaa kaataa laseihin vasta hetki ennen maistamisen aloittamista, jotta juoma ei ehdi lämpenemään eikä menettämään aromeitaan.
Jos tasting sisältää useita eri samppanjatyyppejä, kannattaa kunkin laadun edustajat maistattaa erillään. Tastingin ei tarvitse myöskään olla millään tavoin muodollinen, ellei haluta vertailla tunnistustaitoja. Pikkusuolaisen purtavan kanssa tarjoillut kaksi samppanjalaatua voi olla jo pieni, lämminhenkinen tapahtuma.