Kevytalkoholiset viinit sopivat kevennettyn tammikuuhun

Mosellandin puolikuivissa viineissä on matalampi alkoholiprosentti.
01.01.2024

Täyteläisen, juhlien tähdittämän vuodenvaihteen jälkeen moni kaipaa hetkeksi jonkinlaista ryhtiliikettä tai ainakin lempeää keventämistä lautasellaan ja lasissaan. 

Tipaton tammikuu on toki kevennyksen klassikko, mutta jos ei koe tarvetta silkalle vesilinjalle, kannattaa huomio kiinnittää viinipullon kyljessä kerrottuun alkoholiprosentiin. Alkoholissa on nimittäin enemmän kaloreita kuin sokerissa. Siksi ei olekaan niin suurta väliä, kaadatko lasiin puolimakeaa vai rapisevan kuivaa viiniä, vaan sillä, kuinka suuri sen alkoholiprosentti on.

Mitä matalampi alkoholiprosentti, sitä kevyempi on myös viinin makupaletti. Siksi nämä kepeämmät viinit sopivat hyvin alkuvuoden kevennettyyn kattaukseenkin: kasvisruokien ja salaattien pariksi. 

Saksalaisen viinitalo Mosellandin valikoimissa on useita laatuviinejä, joiden alkoholipitoisuus jää 8 prosenttiin. Puolikuivat ja puolimakeat viinit toimivat lisäksi upeasti tulisen lämmittävien aasialaisruokien kanssa.

Keittokausi on parhaimmillaan

Kun alkuvuoden pakkaset ja viimat saavat keventäjänkin kaipaamaan juurevia, lämmittäviä ruokia, kannattaa kääntyä höyryävien keittojen puoleen. Niiden kaloripitoisuus on usein hieman matalampi, muodostuuhan iso osa keiton tilavuudesta silkasta vedestä, tietenkin hienojen raaka-aineiden kanssa maukkaaksi hauduteltuna.

Etenkin tulisempien keittojen kanssa kaada lasiin Moselland Riesling Kabinettia. Vuoden Viinit 2021 -kilpailuissa sen vuosikerta 2020 sai kunniamaininnan lajikesarjassa Riesling "Tämä risukka täytyy maistaa" alle 13 €. Vuoden Viinit 2020 -kilpailussa Moselland Riesling Kabinett 2018 sai puolestaan hopeaa sarjassa Matala-alkoholiset valkoviinit. 

Puolimakean viinin makua tasapainottaa rieslingille tyypilliset ryhdikkäät hapot, ja se sopii aasialaisen, hieman maustetumman ruoan kumppaniksi.

Lämpöä keskitalveen

Pakkastalven kevyeen ruokavalioon sopii niinikään ihanan lämmittävä aasialainen ruoka. Esimerkiksi kaakkoisaasialaisissa keittiöissä käytetään sekä laajasti vihanneksia ja vähärasvaista kalaa ja kanaa, että myös lautaselle lämpöä tuovaa chiliä. 

Mausteisemman ruoan kanssa kaada lasiin Mosellandin laaksosta tulevaa Ars Vitis -rieslingiä tai samaisen viinitalon d:vine Silvaner Rivaneria. Se myydään keventäjälle sopivasti pienessä, 0,375 l pullossa, josta riittää juuri kolme reilua tai neljä pientä kaatoa. Tarjoile nämä puolimakeat viinit hyvin viilennettynä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!