Joulun ajan ruoka- ja viinikattaus

Samppanja joulupöydässä - Perrier-Jouet Grand Brut
Loppusyksy marraskuusta vuodenvaihteeseen on täynnä juhlia ja erityisiä hetkiä. Niihin sopivat viinit, kuohuviinit ja samppanjat löydät tästä artikkelista.
06.12.2023

Joulun aika marraskuusta aina vuodenvaihteeseen on täynnä tuoksuja ja makuja. Kattaus pikkujoulujen, itsenäisyyspäivän, joulun ja uuden vuoden pöytiin on värikäs, monivivahteinen ja täynnä makuja niin kasvisten, kalan kuin lihankin ystäville. Vuoden lopun ruokatarjonta on viinien ystäville mahdollisuus toteuttaa omia tuttuja viinimieltymyksiä ja uusia viinikokeilujakin mielessä joulupöydän viinivalinnat.

Kuplat tuovat juhlan tuntua. Joulun ajan aperitiiviksi sopii hyvin elegantti samppanja. Samppanjaa voi trendikkäästi tarjoilla joulunajan juhla-aterialla myös läpi aterian.

Perrier-Jouët Grand Brut
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, valkoherukkainen, kevyen yrttinen, hennon paahteinen.

Ruoan raaka-aineet ja viinirypäleiden olemus ovat avainsanoja tasapainoiselle makumatkalle

Ruoan raaka-aine antaa pohjaa viinipohdinnoille, mutta vasta ruoan valmistustapa, maustaminen, kastike sekä tarjottavat lisukkeet ratkaisevat aterian makumaailman ja viitoittavat lopullisen viinivalinnan. Ruoan ja viinin harmoniaa haettaessa on hyvä pitää mielessä yksi käyttökelpoinen muistisääntö. Ruoan makeus lisää hapokkuuden ja karvauden makua viinissä, jolloin viini maistuu kuivemmalta. Ruoan hapokkuus puolestaan vähentää viinin omaa hapokkuutta, jolloin viini maistuu pehmeämmältä sekä täyteläiseltä. Tältä pohjalta on helppo muistaa yksinkertainen kiteytys viinivalinnoille: makealle ruoalle makeaa viiniä ja hapokkaalle ruoalle hapokasta viiniä.

Glögi tarjoaa lämpöä ja mausteisuutta talven tuiskuun ja tuiverrukseen

Glögi on todellinen jäänmurtaja ystävien, työporukoiden tai kutsuvieraiden kokontuessa yhteen joulun alla. Kuumana tarjottava glögi lämmittää ja avaa kielenkantoja. Glögi toimii erinomaisena jouluisena alkujuomana.

Olitpa sitten perinteisillä glögimausteilla maustetun glögin ystävä tai haluat kokeilla uutta, näistä vaihtoehdoista löydät ihanan lämmittävän vaihtoehdoin talvisten iltojen iloksi ja joulun ajan hurmaajaksi.. 

Kalat ja kasvikset – joulupöydän keventäjät ja valkoviinien ystävät

Valkoviinit joulupöydässä - Gisselbrecht, Stoneleigh ja Castillo de Molina

Vihreä on valttia jouluruokapöydässä. Perinteiset juurekset, vihannekset, salaatit, rosollit ja yrtit ovat edelleen suosittuja suomalaisessa joulupöydissä. Sen rinnalle ovat nousseet luonnonmukaisesti ja lähellä tuotetuista kasviksista, yrteistä sekä mausteista valmistetut ruoat, joille on ominaista aromikas ja vahva maku. Kasviksien rinnalla erilaiset kalaruoat ovat hyvin esillä joulupöydässä. Kalaruokien valmistaminen on palkitsevaa, sillä kala kypsyy nopeasti. Ongelmana onkin mehukkuuden ja kalan hienostuneen maun säilyttäminen.

Castillo de Molina Sauvignon Blancin herukkaisuus ja hapokkuus ovat viinin vahvuus aromikkaiden kasvisruokien sekä salaattien kumppanina. Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris on puolestaan monipuolinen ruokaviini, joka käy niin kalan kuin vaikka joulupöydän kalkkunan kanssa. Gisselbrechtin Grand Cru Muenchberg Riesling on hienostunut viini, ja ruokaystävällisenä viininä se toimii kasvis- ja kalaruokien kanssa aterialla kuin aterialla.

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc
Kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen.

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, hunajameloninen, aprikoosinen, kevyen mangoinen, mineraalinen.

Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg Riesling
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen greippinen, hennon koivunlehtinen, mineraalinen.

Kinkku kaipaa pehmeää ja mausteista viiniä

Punaviinit joulupöydässä - Jacob's Creek, Campo Viejo ja Castillo de Molina

Joulupöydän kunkun, kinkun, kanssa mennään perinteisin eväin. Koska kinkku valmistetaan aina kypsäksi, sen viinikumppanille riittää vallan hyvin pehmeä ja mausteinen olemus. Joulupöytä on myös lastattu täyteen mausteisia makuja salaattien, yrttien, rosollien, sillien, pateidensa, juustojen ja muiden lisukkeiden kautta. Pöytään nostettavilta viineiltä kaivataan hedelmäisyyttä ja marjaisuutta sekä vivahteikkuutta ja tasapainoista makumaailmaa.

Campo Viejo Reserva on perinteinen riojalainen punaviini, joka on maukkaimmillaan joulupöydässä kinkkuviininä. Castillo de Molinan marjainen ja vivahteikas Pinot Noir on laadukas valinta silloin kuin tarjottavana on linturuokia. Jacob’s Creekin Double Barrel Shiraz tuo joulupöytään ryhdikkyyttä ja mausteisuutta. ”Parempana” viininä sen voi jättää nautittavaksi joko jälkiruokana voimakkaiden juustojen kanssa tai siltään jouluiltana takkatulen loisteessa lahjaksi saadun kirjan kumppanina.

Campo Viejo Reserva
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, vaniljainen, hennon havuinen.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mansikkainen, kevyen paahteinen.

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kevyen viikunainen, karhunvatukkainen, kevyen vaniljainen, paahteinen.

Portviini on todellinen joululahja

Jouluna saa syödä sydämensä kyllyyteen saakka ja jääkaapilla voi käydä silloin kun haluaa. Ei siis ihme, että aterian päätteeksi kaipaa vain jotain pientä makupalaa. Tällöin palanen juustoa on kohdallaan. Se täydentää ateriasta kokonaisuuden sille sopivan viinin kanssa. Klassinen valinta on punaviini. Todellista makukumppania kannattaa kuitenkin hakea portviinien parista, ja sen eri vaihtoehdoista.

Ferreira Late Bottled Vintage Port pureutuu talven ytimeen, eikä jätä nauttijaansa kylmäksi. Tämä portviini valmistetaan vain hyvinä vuosina ja nimensä mukaisesti se pullotetaan 4-6 vuotiaana. L.B.V. muodostaa sakkaa pulloon, joten dekantointi on suositeltavaa. Tämä tummanpuhuva portviini on runsaan hedelmäistä, paksua ja nuorena jopa pippurisen mehukasta. Erinomainen valinta runsaille, suklaisille jälkiruuille ja englantilaiselle Stilton-juustolle. Herkullista myös sellaisenaan.

Tiesitkö, että portviini on parhaimmillaan tarjoiltuna hieman viilennettynä?

Ferreira Late Bottled Vintage Port
Tummanpunainen, makea, maraschinokirsikkainen, luumuinen, viikunainen, kaakaoinen

Vinkki: Joulupöytään sekä punaista että valkoista

Toimiva käytännön neuvo on nostaa joulupöytään kaksi viiniä, toinen punainen ja toinen valkoinen. Näin jokaiselle ruoalle löytyy oma vastinparinsa. Laatikkoviinien sijaan juhlapöytään kannattaa nostaa pullotteita eri rypäleistä, jolloin makuyhdistelmille ja -kokeiluille tulee enemmän vaihtoehtoja.

Teksti: Viinimies Heikki Remes
www.viinimies.com

Kuvat: Sari Spåra

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!