Pikkujoulujen cocktail- ja boolivinkki

Lapponia pikkujoulucocktail hillopurkissa
20.10.2020

Pikkujouluaikaan on tapana kerääntyä läheisten tai työyhteisön kanssa juhlistamaan saapuvaa juhlapyhää. Samalla nautitaan yhdessäolosta sekä hyvästä ruoasta ja juomasta. Glögi on se yleisin pikkujouluissa tarjottava juoma, mutta useat haluavat vaihtelua perinteisiin. Nyt kun cocktailkulttuuri voi Suomessa hyvin, halutaan vaihtoehdoksi jotain trendiin sopivaa, joka kuitenkin tuo maullaan viitteitä joulusta.

Pikkujouludrinkistä ohjelmanumero

Olen kehittänyt reseptin jouluhenkiseen cocktailiin, joka poikkeaa perinteistä. Voit mitata juomien pohjat hillopurkkeihin etukäteen ja antaa vieraiden itse ravistaa ja viimeistellä omat juomansa. Tämä tuo pikkujouluihin hauskan ohjelmanumeron ja rentouttaa tunnelmaa heti juhlan alkuun. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa juoman helposti myös booliksi. Tämä on kätevä vaihtoehto, jos haluat tarjota juomaa isomman määrän kerralla.

Kehittämässäni juomassa Lapponia Polar Karpalo antaa makuun marjaisaa täyteläisyyttä. Kanelisiirappi tuo makeutta ja mausteisuutta (Tiesitkö että punaiset marjat ja kaneli ovat hyvä makuyhdistelmä!). Limemehu tasapainottaa makeutta ja tuo raikasta tuoreutta. Ginger beer korostaa mausteisuutta ja tuo hieman juhlavaa pirskahtelevaisuutta täydentäen kokonaisuuden. Juoma on myös matala-alkoholipitoinen joten voit hyvillä mielin nauttia toisenkin.

Pikkujouludrinkki

4 cl Lapponia Polar Karpalo
3 cl Tuorepuristettua limemehua
2 cl Kanelisiirappia*
3 cl Karpalomehua
n 6 cl Ginger beer (esim. Fever Tree)

Mittaa Lapponia Polar Karpalo, limemehu, kanelisiirappi ja karpalomehu kannelliseen hillopurkkiin. Lisää jäitä. Sulje kansi ja ravista juomaa voimakkaasti noin 10 sekunnin ajan. Täytä purkki jäillä ja pidennä inkiväärilimulla. Sekoita kevyesti ja koristele pakastekarpaloilla ja limellä.

Booliversio (6-8 hengelle)

40 cl Lapponia Polar Karpalo
30 cl Tuore puristettua limemehua
20 cl Kanelisiirappia*
30 cl Karpalomehua
60 cl Ginger beer (esim. Fever Tree)

Mittaa Lapponia Polar Karpalo, limemehu, kanelisiirappi ja karpalomehu isoon booliastiaan. Lisää isoja jääkuutioita (voit valmistaa isoja jääkuutioita tyhjillä maitopurkeilla tai säilytysrasioilla). Lisää ginger beer ja koristeet vasta juuri ennen tarjoilua.

*Kanelisiirappi (4-8 annosta)

1 dl Sokeria
1 dl Vettä
2 kpl Kanelitankoa

Mittaa pieneen kattilaan sokeri, vesi ja 2 murskatut kanelitangot. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä ja siivilöi kanelitangot pois.

Teksti: Pekka Välitalo

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!