Kaikki vinkit jouluun

Joulun viinit, ruokavinkit ja lahjaideat

Jouluna on lupa herkutella astetta paremmin ja enemmän. Kokosimme vinkkejä joulupöydän suunnitteluun ruokaideoiden, viini- ja drinkkivinkkien sekä lahjavinkkien muodossa. Alkoholittomia viinejä unohtamatta. Vaikka suomalainen joulupöytä monipuolistuu ja muuttuu, katetaan jouluna moneen pöytään edelleen perinteinen suomalainen jouluateria. Siihen kuuluu tietysti kinkku, osalla riistaa, kalkkunaa, paljon kalaruokia, laatikoita ja kasvisherkkuja. Tutustu kinkkuviineihin, kalaviineihin ja jälkiruokapöydän viineihin glögejä unohtamatta. Poimi omasi ja nauti ihanasta joulusta. 

Joulun glögit

Punaisia drinkkejä

Punaviinejä joulupöytään

Punaviineistä löytyy monia sopivia ehdokkaita kinkun kaveriksi tai liharuokien kanssa nautittavaksi ruokajuomaksi. Hedelmäisyys ja marjaisuus sekä tasapainoinen ja vivahteikas olemus ovat tärkeitä ominaisuuksia viinille, kun sen halutaan toimivan hyvin kypsytetyn kinkun sekä mausteisten lisukkeiden kanssa. Raikkaan marjaisat Pinot Noir -viinit sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Vivahteikkaat ja luonteikkaat espanjalaiset viinit etenkin Riojan alueelta ovat perinteinen yhdistelmä jouluisten liharuokien seuraan. Myös täyteläisen mehevät chileläiset ja australialaiset punaviinit toimivat joulupöydässä upeasti.

Runsasaromista ja paahteista valkoviiniä kinkulle

Valkoviinit sopivat aivan yhtä mainiosti kinkun ja liharuokien kanssa nautittaviksi kuin punaviinit, kunhan valituksi tulevat ruokien makujen ja aromien kanssa hyvin yhteen sopivat juotavat.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että runsasaromiset ja paahteiset sekä monitahoiset ja hyvin itsensä kantavat valkoviinit tulevat erinomaisesti toimeen kinkun ja sen lisukkeiden sekä muiden jouluisten liharuokien kanssa. Valkoviinien hedelmäinen pirteys tuo pikanttia kulmaa perinteiseen joulupöydän makumaailmaan ja raikastaa kokonaisuutta.

Roseeviini joulupöytään

Roseeviini sopii värinsä puolesta jouluun täydellisesti. Sen lisäksi roseeviinien makumaailma taipuu hyvin suomalaiseen joulupöytään tai modernimpaankin jouluun. Rosee on myös yllättävän monipuolinen viini, ja sopii moneen joulupöytään vaikka siksi ainoaksi viiniksi - ihan kuten samppanjakin. Nauti roseeviiniä kuplilla tai ilman vaikkapa joulun kalapöydän antimien seurana.

Joulun cocktailvinkit

Jouluun sopii monenlaiset drinkit ja cocktailit. Kahlúa -kahvilikööristä valmistettavia cocktaileja voit nauttia jouluaterialla tai aperitiivina. Klassinen Irish Coffee toimii joulun jälkiruokana sellaisenaan. Kokeile myös Sandeman Old Invalid -portviiniä cocktailien ainesosana tai lorauta tilkka portviiniä itse tehdyn glögin sekaan. Myös roseeviineistä ja kuohuviineistä voit loihtia jouluun sopivia cocktaileja.

Ruokaideoita joulupöytään

Perinteisten suomalaisten jouluherkkujen rinnalla on kiva tarjota välillä jotain uutta. Olipa sitten kyse alku- tai pääruoista tai ihanista jouluisista leivoinnaista. Näillä resepteillä onnistut ja ilahdutat vaativampaakin herkkusuuta. 

Laatuviinejä hanapakkauksissa joulupöytään

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!